2020. november 29. 19:00 - Komám

Egy perc taktika - Szeletelés (Slicing)

Taktikab.zi vagyok. Vállalom.Több címet is adtam a sorozatnak és korábbi cikkekben is téma volt a megfelelő mozgások alkalmazása játék közben. Talán az Egy perc taktika kifejezi mindazt, amit ezek a cikkek átadni akarnak.

Nincsenek illúzióim. Nem fognak csapatok tucatjai nekiállni a szeletelést gyakorolni, mert én ezt a cikket megítam. Egy szabadidős tevékenységben nagyon sok szervezést igényel, hogy egy csapat összejöjjön gyakorolni, még akkor is, ha ugyanazon megye két ellentétes pontán laknak a tagok. 
Nem teljesen elveszett azonban az ügy. Van néhány alaptaktika, ami egyénileg is gyakorolható.

Ha a társaság minden (vagy legalább néhány) tagja legalább ismeri, és közös játékon kipróbálja az sorozatban olvasottakat, máris többet tettetek azért, mint a játékosok 70 %-a. Nincs ezzel baj. Sok ember csak kikapcsolódni fraget gyűjteni akar. Érthető. Egy napra gyerekek leszünk és amire nem volt alkalmas a dugós puska, azt megtehetjük egy airsoft játékfegyverrel. Kiszakadunk a hétköznapok feszített ritmusából és erre nekem is szükségem van. Tök szuper. Tényleg.
De.
Eljön az a pont, amikor mindenki megunja az ide-oda csapódást, azt, hogy senki nem fedezi a seggét és egyedül küzd a másik oldal minden tagjával. Lehetetlen.
Elmaradnak a találatok, elkezdődik a terminátorozás, a fun faktor lassan csalódottsággá változik és elmegy a kedve az egésztől. Vagy ő maga kezd el csalni, és akkor megint megette a fene az egészet...
Így tehát én mindenkinek azt javaslom, hogy ha csapatot nem is csinál, de keresse ugyanazon emberek társaságát, akár csapatét, akár egyéni játékosét. A közös mozgás idővel eredményt hoz már akkor is, ha a figyelmeteket elosztva több oldalt tartotok egyszerre kontrol alatt. Nem kell egyből szobákat fulltaktikálba' megtisztítani. Fedezd a másikat! Az már fél siker!

Nem akarok prédikálni, csak szeretném, ha minél többen játszanának, és játszanának úgy, ahogy ez annak idején szerintem meg lett álmodva. Emlékszem a Blackwater oldalát folyton bújva igyekeztem új információkhoz jutni, a CQB is olyan varázsszó volt, ami... amit azóta sem látok megvalósulni játékokon.

Itt el is érkeztünk a mai poszthoz, ugyanis egy olyan fogalomról van szó, amit legtöbbször, vagy inkább mindig épületharchoz, vagy valami nagyobb kiterjedésú, fedezéknek alkalmas tereptárgyhoz köthetünk.
Szerintem mindenki tudja mire gondolok. Szoba megtisztítása, haladás folyosón, befordulás sarkon, elhaladás nyílások előtt, ismerős, ugye?
Milyen szituációban használjuk a szeletelést?
Ha olyan helyhez érkezünk, amiről nem tudjuk, lapul-e ott ellenfél, baromság lenne berohanva megkockáztatni a találatot. Ilyenkor a lassú a gyors, tehát folyamatos, körív mentén végrehajtott mozgással, low ready-ben, célretartva, vagy szakaszos egyes lövéssel.

Itt egy profi videó, amiben elég sok infóhoz hozzá lehet jutni, talán nincs is szükségünk ennyire.

Mielőtt nagyon túlbonyolítanánk a dolgokat, íme nénány szabály, amelyek betartásávalsikeres lesz a szeletelésed.

1. Maradj távol a faltól! A fal hoz érve a felszerelésed hangokat kelt és felhívja az esetlegesen a sarok (vagy ajtó, vagy fedezék, tetszés szerint) mögött tartózkodó ellenfeled figyelmét a közeledésedre. Kedvező pozíciót vesz fel, és ha kicsit is rosszul csinálod, stabil tüzelőállásból kiszed. Maradj rejtve, mert a meglepetés erejét elveszítve a szeletelés nem lesz hatékony.

2. Maradj a sarok mögött! Nem csak te, a felszerelésed, és a fegyvered is. Egy kilófó lábfel, vagy kompenzátor teljes kudarchoz vezethet.

3. Maradj a fegyvered mögött! A fejed tartsd a fegyverrel egy vonalban, mert a fejtetőd könnyen lővonalba kerülhet még azelőtt, hogy te megpillantanád az ellenfelet. Fontos, hogy úgy célozz, hogy az optikában te hamarabb lásd meg a másikat.

4. Ez airsoft. Lőhetsz is! A fegyveres erők tagjai kivárnak a lövéssel, amíg csak lehet, mi viszont sem katonák, sem rendőrök nem vagyunk. Ha úgy érzed, hogy nagyon közel a kontakt lehetősége (hallod az ellenfelet, esetleg korábban láttad, vagy tudhatóan számít rád) szeletelj tűzzel. Ez nem aszt jelenti, hogy 180 fokban eregetni kell a bb-t, de az utolsó távot nyugodtan kínáld meg 4-5 lövéssel.

5. Ha van, használj pisztolyt! A válltámaszos fegyverekkel alapvetően sokkal könnyebben tudsz célozni, de ennél a taktikánál a 3. pontban említett hibákat a legkönnyebben pisztollyal védheted ki, hiszen nem kell ráhajolnod. Fontos, hogy megtanulj pisztollyal célozni,  a vaktában lövöldözés eredménye kétséges. Amerikában egy femérés szerint a rendőrök 80(!) százalék felett tévesztettek célt 6-8 méterről. Pedig ők edzésben vannak. Szerinted, ha nem gyakorolsz, nálad mi lesz az arány?

Hogyan gyakorold?

Azt javaslom, legyen egy állandó sarok, ahol nyugodtan lövöldözhetsz, annélkül, hogy a szomszéd kutyájában, vagy a nagyi porcelánjaiban kárt tennél és ami mögött van annyi hej, hogy egy mellalaknyi cél elférjen.

Ha ez megvan, kérj meg valakit, hogy tegye egy tetszőleges helyre a célt, majd végezd el a szeletelést. Amint úgy látod, hogy a vállrészt képes vagy elkapni, adj neki!

De honnan fogod tudni, hogy jól csinálod-e?

Mi sem egyszerűbb! 2,5-3 méter magasságra tegyél fel egy akciókamerát, telefont, bármilyen mozgókép rögzítésére alkalmas eszközt, közvetlenül a cél fejrésze mögé. Így a felvételt visszanézve kielemezheted, hogy ki lőhetett volna hamarabb.

Erről nem is szeretnék többet írni. Akit érdekell, millió forrást talál, ahol (főleg, ha tud angolul) végtelen sok szempontot és apróságot talál. De úgyis a gyakorlástól leszel jobb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftesedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr8316306198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása