2020. december 09. 18:00 - Komám

Elvonási tünetek: Háborús filmek

Hálátlan feladat a korlátozások alatt is tartalmat készíteni az airsofttal kapcsolatban, hiszen engem sem érnek ingerek, így pótcselekvésekkel kell helyettesítenem a szeretett hobbimat. Ilyen lehet a filmnézés. Persze, nem más témában, mint a harc.

Mondanom sem kell, én nem szeretném, ha háború lenne Európában. Ez az érzés a Moszul-t megnézve sokkal erősebben él bennem. Sajnos azt nem mondhatom, hogy VILÁGBÉKE, mert egyrészt nem akarok szépségkirálynő lenni, másrészt értelmes emberként tudomásul kell vennünk, hogy amíg ember lesz, addig háború is lesz. Mikor az első szakócát elkészítették, biztos vagyok benne, hogy ahhoz már embervér is tapadt, mert mindig volt valakinek valamilye, amire a másik vágyott. Akkor lehet, hogy egy mammut bal hátsó comb, most meg valamilyen nyersanyag.

Az, hogy tetszik ez a miliő, nem jelenti azt, hogy katonai erővel akarnék bevonulni Erdélybe, vagy hogy minden háborút jogosnak gondolok. Ahogy az ilyen filmek kedvelése se jelenti azt, hogy érzéketlen köcs vagyok, aki nincs tisztában azzal, hogy a megfilmesített történetek milyen közegben történtek meg valójában, még akkor is, ha (szerencsére) erről nincs testközeli élményem.

Tudom, hogy ezt nem kell megmagyaráznom, de azt hiszem ezt tisztázni kellett az elején, hozzászokhattunk, hogy az utca embere képes képzeteket társítani a terepmintához és a fegyvernek látszó tárgyakhoz.

Na, akkor lássuk, miből élünk.
A cikk első részében a háborús filmekből sorolok fel tíz darabot, a második részben pedig a kedvenc sorozataimat mutatom be néhány szóban.

American Sniper

Bár Chris Cyle személyével kapcsolatban vannak kritikus hangok, szerintem Clint Eastwood rendezése az egyik legjobb a műfajban. Ugyan a film a könyv eseményeitől is eltér, az meg egyesek szerint több helyen a valóságtól, afelől nem lehet kétségünk, hogy az amerikai mesterlövész egy tökös figura volt és eredményeit nem maga találta ki. Emberi oldalának nagy pozitívuma, hogy azokért akart tenni, akiket a társadalom annak ellenére taszított ki magából, hogy nem haboztak feláldozni a legdrágábbat. Persze a film elég fekete-fehéren láttatja a világot, de ne is várjunk mást egy amerikai háborús drámától.

Értékelés: 10/10

Lone survivor

A Red Wings története nem kevés airsoft játék alapja, és Mark Wahlbergék jól hozzák elénk az elit katonákat. Az eseményről maguk az érintettek vallanak a Háborús harcosok című sorozatban, így kicsit jobban beleshetünk a valóságba és megtudhatjuk mi történt azalatt, míg a rangerek megérkeztek, mi lett az elesett katonák sorsa és ki is volt az a bizonyos afgán. Nem tudtam unatkozni rajta.

Értékelés: 10/10

13 óra - Bengázi titkos katonái

A hadtörténet egy kevéssé ismert fejezete a libanoni amerikaiak története, akik saját bőrükön érezhették meg egy káoszba süllyedt ország dühét. Ízelitőt kaphatunk reménytelenségből, tehetetlenségből, bajtársiasságból és veszteségből. Esélytelenül egy éjszakán át.

Értékelés 10/10

A sólyom végveszélyben

Ezt a klasszikust senkinek nem kell bemutatni. Mogadishu poklában kiderült mennyit is érnek az amcsik és értsétek ezt úgy, ahogy akarjátok. A katonai vezetők kudarcáért a harcosok szívnak és ezen semmi nem tud változtatni. Ez a háború legnagyobb igazsága.

Értékelés 10/10

Armadillo

 A dán hadsereg is kivette részét a tálibok elleni harcokból. A dokumentumfilmben egy fiatal srác és egysége szemszögéből láthatjuk a dolgokat, olykor nagyon is naturálisan. Helmand tartomány mindennapjai nem unalmasak. A Korengal-lal és a Restrepo-val testvérek lehetnének hárman. Belülről mutatják meg a katonák életét, pátosz és idealista szűrők nélkül. Érdekesség, hogy az egység elnevezése, amely Armadillo-ban állomásozik a film alatt: huszárok. Nekem kicsit túl skandináv volt néha, de érdekes volt nem amerikai szemüvegen át látni Afganisztánt.

Értékelés: 8/10

Elite squad (Elit halálosztók)

A gagyi cím ellenére egy igazán jó filmről van szó, ami a BOPE, a brazil rendőrség elit, favellákban vívott harcra kiképzett egységének egyik parancsnokát, illetve az ő dilemmáit követi. A történet a legfőbb szabályon alapul, amit a bűnözők is igyekeznek betartani: aki egy BOPE taggal végez, nem számíthat kegyelemr. Chris Ryan rendőri egységekről szóló dokusorozatában is helyet kap ez a szervezet, nem véletlenül. Kicsit érdemes kiszakadni a júeszéj háborúiból és betekinteni Dél-Amerika mélyére.

Értékelés 9/10

Moszul

A maga nemében rendhagyó alkotás a Marvel univerzum uraitól. Egy különleges rendőri egység szellemharcosai haladnak végső céljuk felé, miközben csak szaporodnak ellenségeik, és senkire sem számíthatnak. Akár egy limonádé-akciófilm leírása, de a film képi világa, szereplői, a környezet, az arab nyelv és az emberi megnyilvánulások az egyik legkeményebb háborús drámává teszik, nem is szólva az egység vezetőjének tekintetéről, amelyben minden benne van az ISIS-szel szemben állók tapasztalataiból.

Értékelés 10/10

9. század

Az orosz filmgyártás az utóbbi időben kellemes perceket tud szerezni azoknak, akik képesek kiszakadni a jenki álomgyár hipnózisából és hajlandóak a világ másik felét is felfedezni. A 9. század kőkemény orosz stílusú háborús film, az amerikai finomkodások és ideálok nélkül. A háború nem szép, és ezt ki tudná jobban az oroszoknál? A filmet sokan ismerhetitek, hiszen játék történetnek is kiváló, ahogy már hagyományosan meg is rendezik minden évben a 9. rota-t.

Értékelés: 9/10

Ellenség a kapuknál

A II. világháború ma már csak egy rémes történet a történelemkönyvek lapjain. Ámulattal adózunk azoknak az embereknek, akik annyi mindent kibírtak, amikkel mi csak a legrosszabb rémálmainkban találkozhatunk. Hála Istennek! Ez a film Sztálingrád poklában játszódik és a legtöbben ismeritek. Helye van a listán, mert ugyan mi modern fegyverek replikáival játszunk, a háború, mindig háború. Zajcev meg Zajcev.

Értékelés: 10/10

Talán sokat ismertek a felsorolt filmek közül, nem véletlenül. Meglehet, írok egy részt a kevésbé ismert és talán kevésbé jó háborús filmekről is, de előtte érkezik majd a sorozatokat bemutató epizód.

Jobban tudod? Kiegészítenéd? Hozzászólásban megteheted! Ha tetszett kérlek nyomj egy like-ot és egy megosztást, ezzel is növelve az airsoft iránt érdeklődők táborát.

Köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftesedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr1316303568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása