2020. december 05. 10:29 - Komám

Ha bemegyek a kocsmábaaaa - CQB kicsit másképp

Na errő van itt nagyba' szó. Az épületharc nagyon más, mint az összes többi, nyílt színen megvívott küzdelem. Akárcsak Szláj bácsinak, nekünk is át kell kapcsolnunk kamion üzemmódba. Nem akarok hosszan papolni. Vannak nálam jobb játékosok épületben és erdős részen is, én csak azt írom le, amit én tapasztaltam és ami véleményem szerint segíthet az ilyen csaták megnyerésében.

A könnyebb átláthatóság érdekében és hogy én se gabalyodjak bele a mondókába, pontokba szedem, nem feltétlenül fontossági sorrendben, hogy mely attitűdöknek és taktikai elemeknek kell a tevékenységünk alapjaivá válniuk.

1. Válts sebességet! Abban a pillanatban, hogy meglátsz egy épületet, ahol jó eséllyel harc fog kibontakozni, át kell kapcsolnod egy másik üzemmódba. A CQB üzemmódban elemzed a helyszínt, megfigyeled a feléd eső nyílásokat, a társakat, akikre számíthatsz és innentől vadászként, ragadozóként tevékenykedsz. Nem lapulsz fedezékek mögé, nem igyekszel szerencsésen megvárni, míg a vad eléd gyalogol. Agresszívan cselekszel!
Nagyon lehangoló, amikor emberek full gearben, nagyon állatul kinézve lapítanak és egymásra tekintgetnek tanácstalanul, ahelyett, hogy egy lefogná az ablakokat, míg a többiek rohamoznának. 

2. A fegyvert tartsd készenlétben! Ez azt jelenti, hogy nem engeded a vállad alá a csövet, hanem lövésre készen haladsz. Amint leendgedted a karabélyod, vagy pisztolyod (vagy shotid), vesztettél. A másik fontos dolog, hogy mindig arra nézz, amerre a stukkert tartod. Hiába veszed észre az ellenfelet, ha még rá kell fordulnod. Már be is kaptad a találatot. Forogj törzsből.

3. Légy hangtalan! Soha ne menj szorosan a fal mellett, ha lehet ne legyenek rajtad lógó szíjak, zsebek, eszközök. Az ellenfél bármelyik szobában ott lapulhat és figyel. Minden apró zaj őt segíti, és téged hátráltat. Igyekezz hangtalanul, de lendületesen, tüzelésre készen mozogni. Láttál elég amcsi filmet, hogy tudd, miről beszélek.

4. Lehetőleg csapatban tevékenykedjetek! Az épületeknek van egy olyan sajátos tulajdonsága, hogy a veszély nem csak szemmagasságból, hanem a felett és az alatt is érkezhet. Egy folyosóról számtalan ajtó nyílik, mindegyik mögött ott lapul Schrödinger airsoftosa, aki le akar csapni rád. Ezért jó, ha többen haladtok előre (legalább hárman) és nindenki másik szektort tart megfigyelés alatt. Tudod, több szem, többet lát! Ha ti bátran megindultok, jó eséllyel mások is követni fognak titeket, ezzel a létszámfölény is kialakulhat. Több raj, több medik!

5. Legyen gránátod! Mindenkivel előfordult már, hogy egy ellenfél, vagy akár egy egész csapat olyan jól bevette magát egy pozícióba, hogy sorra kapták el a próbálkozókat és nem tehettetek semmit. Ilyenkor jön a "basszodaegygránátothans" taktika. Amint robbant a gránát már lendülhettek is előre, átvéve a kezdeményezést. A gránát nem jelent azonnali teljes megsemmisítést, mindig lehetnek túlélők, de ezekkel már könnyebben elbántok, ha megfelelően agresszívan léptek fel.

6. Kommunikálj! Ha egy helyiséget megtisztítottatok, azt tudja a csapatból mindekni! Nem lenne jó, ha kifelé jövet a caját kis komátok kapna arcon nagy ijedelmében. Érdemes megtanulni a kézjeleket, ezzel is kevesebbet tudnak meg a leküzdésre váró komácskák. Ugyanez vonatkozik a célmeghatározásra. Lehet, hogy a többiek nem látják, amit te, ilyenkor oszd meg velük az információt. Ha eltaláltál valakit, jelezd! Ha téged eltaláltak, jelezd! Az információ hiánya fejetlenséghez vezet.

7. Alkalmazd az épületharc taktikáit! Szeletelés, kifordulás, behatolás, kitekintés, lépcsőn haladás, tűzhenger, sok-sok olyan dolog, ami segíthet, hogy te legyél az ügyesebb. Ezt csak gyakorlással tudod megfelelően alkalmazni, ezért a legfontosabb most következik.

8. Gyakorolj! Sokat. Gyakorold a mozgást, gyakorold a kapáslövést, a taktikákat. Tegyél ki nehezen eltalálható, akár mozgó célokat. Tárcserét, Lövést kényelmetlen testhelyzetekből, fekve, résen át. Tanulmányozd a szobákat. Hova bújnál, ha bent lennél, hogy mennél be, ha kint lennél. Ha már bent vagy, honnan érkezhet még fenyegetés? Hogyan mész ki újra, hogyan tovább? A mindennapi életben is sokféle szobatípussal találkozol, ezeket csak stresszoldásként, vagy unalomúzőként is lefuttathatod magadban, míg vonatra vársz, orvosnál, vagy boltban, bárhol.

9. Medikeljetek! Folyamatosan! A medik mindig a hátsó harmadban legyen és hozzá vigyétek azokat, akik találatot kaptak. Támpontot kialakítva várjátok meg, míg újra feltöltődik a létszám, atán minden kezdődik elölről. Előrenyomulás agresszívan!

Nagyjából ennyi a győzelem záloga. Persze, mindig vannak jobbak. Nem tudsz mindig győzni. Ilyenkor el kell fogadni a vereséget, gratulálni a győztesnek, örülni a jó kis meccsnek és levonni a tanulságokat. Legközelebb pedig jobban csinálni!

Máshogy gondolod? Jobban tudod? Kiegészítenéd? Írd meg kommentben és megbeszéljük!
Kérlek, ha tetszett, egy lájkkal és egy megosztással segítsetek, hogy minél több emberhez eljusson a bejegyzés!

Sziasztok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftesedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr6416319150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása