2020. december 28. 14:37 - Komám

Veteránok, elitek és mások

Az elmúlt napokban többször szembe találkoztam, különböző airsoft csoportokban a címben szereplő kifejezésekkel és szeretném kicsit rendbe tenni ezeket a dolgokat. Legalább magamban. Nem, mintha olyan életbevágó dologról lenne szó, de azt hiszem van már elég belterjes baromság, nincs szükség újabbakra.

Először is. Mitől lesz valaki veterán? Attól, hogy 10 év alatt elment 30 játékra? Hogy megvette az első fos minőségű AK-t, műanyag fogaskerekekkel? Attól, hogy ismeri a szervezőt tíz éve?

Az én agyamban a veterán olyan katona, aki a harcmezőről, életveszélyben szolgálatot teljesített, és rengeteg tapasztalattal sikeresen hazatérve jó ideje katonaként él. Egy barátom szerint mi felnőtt gyerekek vagyunk játékpuskákkal. Ez, közelebb áll a valósághoz, mint az, hogy katonák vagyunk. Imádom a katonákat. Szeretnék olyan kemény lenni, mint a különleges rendeltetésű egységek tagjai. De nem vagyok. A játékosok nagy része sem. A nagyon nagy része. És ha valaki magas lóról fog velem beszélni, merthogy ő már veterán, egyszerűen a szeme közé röhögök. Jó hangosan.

Félreértés ne essék. Az, hogy valaki régóta űzi ezt a hobbit, igenis becsülendő. Bármilyen hobbit hosszú ideig szenvedélyesen csinálni, igenis értékelendő. De egy pecás sem lesz öreghalász díjas és egy íjász sem lesz ősmagyar, mert tizenéve lövöldöz.

Akkor aki most kezdte az húzza meg magát és picsogva nézzen fel, mert jönnek a veteránok? Nem bolondozzunk már, srácok! Mint amikor a ravasz szó miatt mindenki véres habot köpve oltja le a szerencsétlent, aki le merte írni, annak ellenére, hogy többször, több helyen ki lett fejtve, hogy a magyar szakirodalom a ravaszt hamarabb használta, mint az elsütőbillentyűt. De valaki ettől lesz nagyobb harcos, miközben nem lenne meglepő, ha az ismeretei eddig terjednének.

A másik: elit. Mitől lesz valaki elit? Hogy feltesz a fejére egy barettet, vezet egy csapatot, vagy úgy majomkodik, mint Costa? (Ez nem neked szól Covboj, te is tudod) Hogy a mellényére feltesz egy Bosszúálló patchet? Hogy egyébként a munkája valamilyen fegyveres szervhez köthető? Tényleg szeretném tudni.

Az én célom is az, hogy elhivatott emberek járjanak ki. és hogy javuljon a taktikai megvalósítások szintje. Nekem is ökölbe szorul a talpam, amikor egész rajok állnak meg, mert valahol a bozótosban elkezdett futtyogni egy AEG. De nem vagyok elit. Mindaddig, amíg nincs egy egységes mértékrendszer, ami egyezményesen, mindenki által elfogadottan kiemelkedő tudáshoz juttatja a játékosokat, addig senki sem elit. Vannak kezdeményezések, mint a Friendly Fire, vagy a Realtac & ASD, vagy itt nálunk az ADS, de nem úgy vettem észre, hogy tolonganának az érdeklődők. 

Nem vagyok hülye. Tudom, hogy arra a kis időre, mindannyian katonák vagyunk a magunk módján, de az ilyen kifejezések bántóak lehetnek azok számára, akik nem akarnak mást, csak játszani egy jót a jó levegőn. Kihozni a srácot a gép elől, vagy egy napra elfelejteni a mindennapok gondjait.

Aki eddig is olvasta a blogot, észrevehette, hogy az írások jó része taktikákról és gyakorlásról szól. Most meg itt ágálok az olyan kifejezések ellen, mint elit és veterán. Látszólag a két dolog ellent mond egymásnak, pedig a magyarázat igen egyszerű.

Azt szeretném, hogy fejlődjünk és az eredményességünket a saját magunkhoz mért fejlődés alapján mérhessük. Azt szeretném, hogy minél többen sportként tekintsünk erre a hobbira és akarjunk fejlődni! Én lennék az első, aki támogatná egy egységes képzési rendszer megvalósulását! Olyan régi álmom, hogy legyen egy patch, amiről mindenki tudja, hogy aki viseli, az nagyon komolyan, már-már profi szinten komolyan veszi az airsoftot. De jó rá az esély, hogy ez csak utópia.

Viszont azt nem szeretném, ha egyes emberek a többiek fölé helyeznék magukat az alapján, hogy mióta játszanak, vagy mit gondolnak a képességeikről.

Ha van olyan, akit az eddigi játékain még sosem találtak el, és a részvételei száma meghaladja a hármat, az jelentkezzen nálam, személyesen hímzek neki egy ELITE VETERAN patchet és tüzijáték közben teszem a mellényére a Hősök Terén. Addig viszont...

Meglehet, hogy sok embernek nem fognak tetszeni ezek a sorok. Még az is lehet, hogy lesz aki vitatkozni fog. Vállalom.

Ha szeretnél még több bejegyzést és a későbbiekben videókat is arról, amiről így arctalanul lököm a dumát, kérlek segítsd a munkám egy like-kal és egy megosztással a Facebookon. Köszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftesedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr916361424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása